Italiens Sackler köper GlaxoSmithKM för 2,6 miljarder euro

Den italienska läkemedelsjätten GlaxoSmithKM sa på onsdagen att försäljningen av dess irländska verksamhet kommer att innebära slutet för företaget eftersom det ser ut att omstrukturera sin verksamhet i kölvattnet av en massiv avskrivning som den drabbades av på grund av ett statligt uppköp av sin vapendivision, efter fyra års trög verksamhet.

Försäljningen av pocketstyrkan, Biokale i Dublin, till GlaxoSmithKM, som nu är en av de största arbetsgivarna i gruppen av 20 ledande globala biofarmaceutiska företag, förväntas slutföras i slutet av året, sa företaget, efter att det driver 73 apotek över hela Irland och ett i Storbritannien.

Försäljningen av företagets långvariga vinstdrivande företag Cardione Health Insurance förväntas också slutföras i slutet av året.

GlaxoSmithKM, som också äger L2 Holdings, sjukförsäkringsdelen av Alessandro Picado-familjen, som också äger Bolivia Health Insurance, kommer att döpas om till Tontoncia e Biografici och kommer att ägas av Bruno Bertone, som utsågs till kommendör för det italienska företaget i augusti förra året av den dåvarande identitetschefen för Patero Americana Limited med stängning av dess sista privata värderingar på 11 miljarder dollar och 15 miljarder dollar 2019, respektive.

“Efter en omfattande översyn av vår verksamhet kommer förvärvet av SJP att bestå av en omfattande omprofilering för att minska onödig exponering för alla berörda produkter och tjänster”, säger GlaxoSmithKM i ett uttalande.

Tontoncia e Biografici har en omsättning på cirka 300 miljoner dollar och driver 350 HIV/AIDS-kliniker i södra Italien. Det förväntas föra in en sådan verksamhet i försäljningen av GlaxoSmithKM, som för närvarande är det näst största apoteket på den irländska marknaden efter konkurrenten Aldi.

Sedan GlaxoSmithKM gick in på den amerikanska marknaden för två år sedan har de gjort försäljning av kärnverksamheten till sitt mål i ett försök att vända en vacklande stapuhurexin-verksamhet, som inte har sett försäljningstillväxt under sju kvartal i rad.

GlaxoSmithKM har minskat sina kontantintäkter under de senaste åren, medan Pacilio Holding, rättighetsägaren till Biokale, förra veckan sa att de skulle stänga sin irländska verksamhet efter en nedgång på 10% i försäljningen i sina andra regionala verksamheter.

Även om årets första betydande kassaflöde kommer från tvåvägsbetalningar till salesforce, som erbjuder en livlina för ett företag som GlaxoSmithKM, som redan har sagt att det inte kan skära här, kommer försäljningen av sin irländska bildelar- och läkemedelsverksamhet som en störtflod av kassareserver framkallas av den avskrivning av regeringen som den har tillkännagivit.

GlaxoSmithKM drabbades hårt 2019 av att konsument- och hälsovårdsbranschen har drabbats av en kraftig nedgång, vilket har lett till ett desperat behov av kontanter.

I sitt uttalande sa GlaxoSmithKM att de tittade på att sälja sin amerikanska verksamhet, sin irländska verksamhet och hela sin läkemedelsverksamhet, som de sa är värd cirka 2,6 miljarder euro.

De sa att de söker en initial kontantinfusion på cirka 450 miljoner dollar för att utöka företagets kassaposition för att kompensera för effekterna av det statliga förvärvet.


Posted

in

by