Cochleaimplantat har fått en ny roll i smärtlindring

Hittills har proceduren för ciliär dyskinesi – eller onormalt och onormalt hörselsvar – ansetts främst utföras på baksidan av nacken. En ny studie av forskare vid Karolinska Institutet visar att det går att kontrollera dyskinesi med implanterade muskelrelaxorer. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Annals of Neurology.

Smärtlindring beror på identifiering av smärtsituationer och deras utveckling av lämpliga nivåer av terapeutisk smärtstillande medicinering. Före den senaste forskningsstudien var detta knutet till den bästa metoden för att utlösa ett omvänt svar: akupunktur.

Akupunktur är den typ av behandling som antalet patienter som använder den har nått 50/50. – Vi vill att behandlingarna av akupressur ska bli mer effektiva eftersom det är så det ska fungera, säger Mariáne Hfrít, försteförfattare till studien och läkare vid Neurologiska kliniken, Göteborgs universitetssjukhus, Karolinska Institutet. Ungefär samtidigt som ämnet publicerades i Annals of Neurology genomförde forskare från Karolinska Institutet en dubbelblind studie. Alla patienter med permanent dyskinesi behandlades med akupunktur och fick sedan en månads exponeringsbehandling eller att motstå den tidigare dokumenterade alternativa behandlingen.

Utförd med en råttmodell är processen för akupunktur-informatisk terapi förlängd med 45 dagar inte bara genomförbar utan mycket lätt.

“Vi försökte det tre gånger och vi fick fortfarande ingen smärtlindring efter sex veckor”, säger Mariáne Hfrít.

Akupunkturproceduren har visat sig avsevärt öka den analgetiska effekten av medicinering och är mycket framgångsrik för att stärka ryggmärgs cilia – en struktur som finns i tinningloben. Detta händer hos både yngre personer och hos patienter med kort uppmärksamhet. Fyndet är viktigt eftersom smärtkontrollen kan förbättras under internering av inte bara ungdomar utan också hos patienter som konvalescerar och av flera andra skäl.

Blodkapsel med en petriskål.

Forskarna studerade effekten av akupunktur på blodkärlen med hjälp av en råtttillförsel. “Vi använder ganska ofta råttor eftersom de verkar vara mycket bättre djur för lämpliga djur och forskning”, säger Mariáne Hfrít.

Resultatet var ganska överraskande: akupunktur ledde faktiskt till en ökning av blodkärlsaktiveringen efter att behandlingen började. Det ledde till en extraordinär förbättring av smärtrelaterad funktion. – Det här var väldigt spännande, säger Mariáne Hfrít. “Om det fungerar hos människor kommer det att innebära att bättre smärtstillande läkemedel är tillgängliga för fler patienter.”

Neuro-smärtlindring hos råttor.

Resultaten av studien är tillämpliga på människor. De föreslår att samma princip också kan vara till hjälp för att tillåta nya typer av neuro-smärtlindring. – Grunden för arbetet är att det är möjligt att träna populationer av nervceller från råtta och människa att producera specifika förnimmelser som är lämpliga för specifika psykiatriska och neurologiska störningar. Det är en ny och förbättrad teknik, säger Mariáne Hfrít, klinisk psykolog. Hon planerar att skilja det från nuvarande metoder, såsom känslighetsbaserad eller chansbaserad, för att styra förståelsen och tillämpningen av nya smärtstillande medel.

Växtfritt näringseri.

Den snabba förbättringen av evidensbaserade smärtstillande läkemedel nästan fördubblade de behandlingsrelaterade inkomsterna under innevarande år. “Vad människor överlever från ciliär dyskinesibehandling är återigen utmärkt och visar mycket lovande när det gäller varför vi borde ompröva vissa medicineringsregimer för kroniska, icke-allergiska patienter”, säger Mariáne Hfrít.

Mariáne Hfrít förväntar sig att resultaten kommer att tillkännages under de kommande åren. “För närvarande bör detta vara väl spenderad tid för att bättre bedöma de potentiella terapeutiska egenskaperna hos akupunktur i ett alltmer komplext och brådskande terapeutiskt sammanhang. Visst kommer det att ses att akupunktur förblir ett exceptionellt verktyg för många nya smärtlindringsregimer.


Posted

in

by

Tags: