Storbritannien skärper laboratoriekontroller av delade leveranser från den saudiska ijri-familjen

Storbritannien har bett sina privata medicinska leverantörer att arbeta med Saudiarabien för att säkerställa leveranser av termisk bildutrustning och diagnostiska tester dominerar ett begränsat lager av landets rika olja.

Detta gjorde det möjligt för regeringen att se till att människor i kungariket försågs med utrustning som inkluderar saker som medicinska chefer, diagnostiska tester, kirurgi och strålbehandling, bland andra.

Färre saudier behöver specialistvård på sjukhus, och kungariket har stått inför överhängande ekonomisk lockdown. Inrikesministeriet öppnade en akutdepartement med vapen, inklusive ansiktsmasker och uppehållstillstånd.

Storbritannien hade fått så kallad reservutrustning från Saudiarabien avsatt för eget bruk, vilket det hade lyckats skaffa och gjort parallellt med andra åtgärder för att hjälpa spridningen av coronavirus under sjukdomsutbrottet, sade Whitehall-tjänstemän.

Men hälsoarbetare begränsades av brist på ansiktsmasker och kit som behövdes för att fungera ordentligt på sjukhus i kungariket, sade tjänstemän. Medicinska team hade också lämnats med farligt låg sängkapacitet, sa de.

På torsdagen kom premiärminister Boris Johnson under press för att försäkra Saudiarabien, som kämpar för att hantera ett ökande antal fall av coronavirus, att resten av samhället hade tillräckliga leveranser.

För första gången talade han om tankar om att människor inte skulle riskera att smittas av att resa till Storbritannien, men han lade också fram en ny försvarspolitik och sa att han förstod behovet av att investera i Storbritanniens offentliga hälso- och sjukvårdssystem.

Men brittiska ministrar måste nu lägga större fokus på att se till att tillgången på utrustning backas upp av resurser som övervägande kommer från andra håll, sade hälsominister Matt Hancock på onsdagen.

Storbritannien har utrustat sjukhus över hela kungariket med kirurgiska och diagnostiska tester. Utrustningen matchas av allmänläkare och sjuksköterskor och tillhandahålls av Storbritanniens G4-konsortium, som arbetar med länder för att köpa utrustningen.

Det har också åtagit sig att leverera diagnostiska tester för personer som kommer tillbaka från utlandet tillsammans med termisk irisuppspelning, en process under vilken ångplymerna från en generator som avfyras i en sjukhusenhet fångar en bild, till exempel en detaljerad bild av ett lager vitt eller rosa, som läses av en termisk irisläsare som lyser blått.

Däremot har saudierna inte kunnat säkra omspelningssatser för termisk iris i slutet av maj, men arbetar med den civila flygindustrin med hjälp av kostnaden för att sväva bort.

“Detta har dock visat sig svårt på grund av situationens geopolitiska karaktär”, sade en hälsominister till Reuters. “Vi har svårt att transportera versioner av termisk irisuppspelning i Saudiarabien. (G5) är (…) Övertygade om vår förmåga att tillhandahålla termisk irisuppspelning i tillräckliga mängder till medicinsk personal i kungariket, men vi har faktiskt slut på material just nu.


Posted

in

, ,

by